sobota, 22 grudnia 2012

Piernik


Już, już podaje obiecany przepis na piernik. Mój prosto z piekarnika, jeszcze gorący.


  • 140 g zmielonych migdałów;
  • 50 g fruktozy;
  • 4 jajka podzielone na białko i żółtko;
  • 1 całe jajko;
  • 2 łyżki syropu z agawy;
  • 2 łyżki kakao;
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika;*
  • posiekane orzechy włoskie;
  • posiekane migdały;
  • pokruszona czekolada.
* Można użyć przyprawy do piernika, jeśli nie ma w składzie żadnych świństw. Jeśli w składzie jest mąka to nie można ;) Bierzemy wtedy przepis z bloga Moje Wypieki i komponujemy własną mieszankę.

4 żółtka ubić z fruktozą aż zgęstnieją. Dodać zmielone migdały, przyprawę, kakao, syrop z agawy i całe jajko. Ubić białka i połączyć delikatnie z masą. Dodać posiekane orzechy, migdały i czekoladę. I koniecznie jeden cały migdał dla szczęśliwego znalazcy. Co będzie wygraną- to zależy tylko od Was..


Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, piec około 30 minut w 180°. Pięknie pachnie podczas pieczenia ;) Już po dekoracji- lukier (białko, cytryna, fruktoza) i czekoladowe gwiazdki:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz